Δείτε τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως:
Είναι με μεγάλη χαρά που βρέθηκα σήμερα στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση μιας από τις πιο σοβαρές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή της μεταρρύθμισης του δικαστηριακού μας συστήματος. Όπως ξέρετε, η μεταρρύθμιση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αλλά σήμερα ξεκίνησε η κατ’ άρθρον συζήτηση των τριών νομοθεσιών, οι οποίες καθορίζουν τη νέα δομή των δικαστηρίων μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής Νομικών διότι η συζήτηση έγινε σ’ ένα πολύ εποικοδομητικό κλίμα και ήταν έκδηλη η εντύπωσή μου ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής ήταν απόλυτα σύμφωνα με την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Όλοι έδειξαν ν’ αναγνωρίζουν τη μεγάλη σημασία που έχει η μεταρρύθμιση.
Ηγέρθηκαν πολύ εποικοδομητικά ερωτήματα και σχόλια τα οποία δείχνουν και το επίπεδο του βάθους στο οποίο μπήκαν τα μέλη της Επιτροπής και έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα θα ξανασυναντηθούμε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα προβεί σε ενημέρωση για τους ρυθμούς με τους οποίους θα κινηθούμε. Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που βλέπω ότι το θέμα αυτό προχωρεί. Σίγουρα, τα κόμματα έχουν τις απόψεις και τις τοποθετήσεις τους και θα τις ακούσουμε. Ελπίζω και προσβλέπω ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης θα εξασφαλιστεί η αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε μία από τις ίσως μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον τόπο μας και σίγουρα τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη δικαστική εξουσία και στο δικαστικό μας σύστημα από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το πλάνο για τη μεταρρύθμιση δεν περιορίζεται στα τρία νομοσχέδια που συζητήσαμε σήμερα. Όπως έχω πει, σήμερα συζητήσαμε τα νομοσχέδια που αφορούν τη δομική αλλαγή στα δικαστήρια. Δηλαδή την επαναφορά στις πρόνοιες του Συντάγματος για τη δημιουργία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), τη σύσταση ενός εντελώς καινούριου εφετείου (το οποίο θα είναι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, τα άλλα δύο που ανέφερα θα είναι τριτοβάθμια). Μπαίνει τριτοβάθμια δικαιοδοσία στην κυπριακή δικαιοσύνη και ανεξάρτητα με αυτά τα νομοσχέδια – που είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όπως έχω πει – έχουν ληφθεί και θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. Ορισμένα λαμβάνονται και από τη δικαστική εξουσία, όπως είναι και η διαδικασία πρόσληψης 32 νέων δικαστών, η αναθεώρηση των θεσμών πολιτικής δικονομίας, η σύσταση ειδικών δικαιοδοσιών για χειρισμό εξειδικευμένων υποθέσεων και ο καθορισμός ειδικών δικαστών που χειρίζονται το θέμα των καθυστερημένων υποθέσεων.
Εγώ, μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, παρίσταμαι σε μηνιαίες συνεδρίες με αντιπροσωπεία του Ανώτατου Δικαστηρίου. Ήδη έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης πολλές διαδικασίες. Είμαι βέβαιος ότι με τη ψήφιση των νόμων αυτών, αλλά και την υλοποίηση όλων των άλλων θεμάτων που είναι στο τραπέζι, καθώς και θεμάτων όπως η εισαγωγή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η πλήρης στενοτύπηση των πρακτικών και πολλά άλλα πρακτικά μέτρα, θα δούμε πολύ σύντομα αλλαγές. Αν διοριστούν και οι 32 δικαστές για τους οποίους η Κυβέρνηση με αίτημα του Ανώτατου Δικαστηρίου παραχώρησε νέες θέσεις, πιστεύω ότι σύντομα θ’ αρχίσουμε να βλέπουμε αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα γίνει τεράστια σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για να συμπληρωθούν δικαστικές υποθέσεις στα δικαστήρια, κάτι που πιστεύω ότι είναι απόλυτα απαραίτητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, ένας σημαντικός πυλώνας είναι και το θέμα της στέγασης των δικαστηρίων. Πρέπει να πω ότι ήδη η Κυβέρνηση προγραμματίζει την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Υπολογίζουμε ότι θα προκηρυχθεί διαγωνισμός το 2020 και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ένα στολίδι το οποίο θα στεγάσει όλες τις ανάγκες του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και θα είναι στο χώρο που είναι τα δικαστήρια τώρα. Ταυτόχρονα, αυτή τη στιγμή γίνεται ανακαίνιση του παλιού κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Είχαμε μια μικρή καθυστέρηση, όπως μας πληροφόρησαν οι κρατικές υπηρεσίες. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί το παλιό Ανώτατο Δικαστήριο για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε για τις ανάγκες των δικαστηρίων όλο το κτήριο της Λεωφόρου Κωστή Παλαμά όπου τώρα στεγάζεται το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας. Έπρεπε να το παραδώσουμε σε άλλες υπηρεσίες και τελικά το Υπουργείο Οικονομικών μας το παραχώρησε. Έχει αγοραστεί το κτήριο ΑΣΤΡΑ στη Λευκωσία το οποίο είναι πολύ κοντά στα δικαστήρια και σύντομα αναμένεται ν’ αρχίσουν τα έργα οικοδόμησής του.
Προχωρεί το συμβόλαιο για τη χρήση του πρώην Ξενοδοχείου Φιλοξενία για το νέο Εφετείο, το οποίο θα έχει 16 δικαστές. Είναι ένα από τα νέα δικαστήρια που δημιουργούνται με τους νόμους που συζητήσαμε σήμερα. Στο ίδιο κτήριο θα στεγαστεί και το νέο Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο. Επομένως, θα έχουμε 19 δικαστές που θα στεγάζονται εκεί. Ταυτόχρονα, προχωρούμε με αλλαγές στα υφιστάμενα κτήρια των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λεμεσού και Λάρνακος για να κλείσουμε σε πρώτο στάδιο κάποιους χώρους για να στεγάσουμε τους περισσότερους από τους δικαστές που θα προσληφθούν τώρα. Προχωρούμε, επίσης, στην υλοποίηση της μετατροπής κτηριακού συγκροτήματος κοντά στο Επαρχιακό Δικαστήριο όπου θα στεγαστεί το Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο, στην έκταση που θα διορίζονται δικαστές από τη Λεμεσό.
Η Δικαστική Υπηρεσία εξάσκησε το δικαίωμά της για επέκταση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, το οποίο αρχικά προέβλεπε την ανοικοδόμηση ενός ορόφου, όπου θα στεγάζονταν μόνο ποινικά δικαστήρια αλλά έγινε εξάσκηση του δικαιώματος για ανέγερση ακόμα ενός ορόφου, ο οποίος θα δώσει την ευκαιρία για πέντε ακόμα αίθουσες δικαστών και γενικά στα πλαίσια αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης κάνουμε ό,τι απαιτείται για να παρέχουμε στη δικαστική υπηρεσία όλες τις ανέσεις που χρειάζεται για να μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας.
Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών